Inspanningstest

Centre de Médecine et d'Etudes

Inspanningstest

De Inspanningstest of « cardiologisch onderzoek bij inspanning » wordt afgenomen door de cardiologen van het Medisch en studiecentrum. Deze test wordt uitgevoerd op een fiets, die speciaal is aangepast voor dit doel. De patiënt trapt met een constante snelheid maar met een steeds verder opgevoerde remkracht, zodat de geleverde inspanning steeds groter wordt.


Waarom een inspanningstest ?

De inspanningstest test het vermogen van het hart om te beantwoorden aan een bijkomende vraag naar zuurstof. Fysieke inspanning in het algemeen en sport in het bijzonder vereisen inderdaad dat er extra zuurstof, die nodig is voor spiercontracties, wordt aangevoerd. Deze aanvoer wordt verzekerd door het hart, dat fungeert als een pomp die via de bloedvaten de zuurstof aanvoert die nodig is om de spiercellen te doen functioneren.

Door de inspanningstest verkrijgt de cardioloog informatie over de goede werking van de hartspier tijdens de fysieke inspanning. De test geeft het door de patiënt gepresteerde vermogen aan, gemeten in watt, en deelt de verschillende fasen van de samentrekking van het hart mee in een curve.

 

Voor wie is de inspanningstest bedoeld ? 

Het cardiologisch onderzoek is belangrijk voor iedereen die een fysieke activiteit uitvoert.

•    Voor iedereen die sportief is en een diagnose wenst van zijn cardiologisch vermogen. De inspanningstest maakt duidelijk of het hart normaal functioneert of dat er een onderliggende pathologie is : hartritmestoornissen, coronaire hartziekten enzovoort. Het gebeurt vaker dat een routineonderzoek uitgevoerd in het Medisch en studiecentrum een door de patiënt niet opgemerkte aandoening aan het licht brengt of een ongeschiktheid voor bepaalde types van sport.

•    Voor iedereen die een « risicosport » wil beoefenen zoals vliegen, boksen, diepzeeduiken, karate  enzovoort.

•    Voor iedereen met een cardiovasculaire aandoening die een regelmatige fysieke activiteit opnieuw wil oppakken vooral na een tydperk zonder sport te hebben doen.

.     Voor de rokers.

.     Voor de vrouwen 45 jaar oud en meer en mannen 55 jaar oud en meer.

 

Hoe maakt u een afspraak voor een inspanningtest ?

Voor de inspanningstest maakt u op voorhand een afspraak door te bellen naar 02/376 70 72.  De test duurt ongeveer drie kwartier, en wordt afgenomen op  woensdagnamiddag. Daarna wordt door de cardioloog een verslag opgemaakt voor de patiënt en/of naar de behandelende arts gestuurd. Een verzoek van de huisdokter of sporarts is nodig.

Adres : 120 Victor Allard straat Ukkel B- 1180 Brussel.