Reumatoloog

Centre de Médecine et d'Etudes

Reumatoloog

De arts-reumatoloog Emile Williame staat in voor consultaties reumatologie in het Medisch en studiecentrum op donderdagvoormiddag. Een afspraak voor een consultatie bij de reumatoloog kan worden gemaakt via 02/376 70 72.


De reumatoloog is een specialist die geïnteresseerd is in de diagnose en de behandeling van aandoeningen van het houdings- en bewegingsapparaat, dat wil zeggen aandoeningen van het beendergestel, de gewrichten, de spieren, de pezen en de ligamenten, maar de reumatologen (artsen gespecialiseerd in reumatologie) verzorgen ook bepaalde perifere neurologische aandoeningen zoals ischias  en vooral alle vormen van inflammatoire reuma, auto-immuunziektes die talrijke bijzondere gevolgen kunnen hebben (huid, ogen, nieren, longen enz.).


De reumatoloog behandelt ook alle problemen die te wijten zijn aan osteoporose of aan artrose, en zogenaamde systemische ziektes die andere organen betreffen zoals de huid, de nieren enz.
Veel en soms intensief sporten leidt dikwijls tot letsels aan spieren en skelet of aan gewrichten. Deze letsels hinderen fysieke oefeningen en veroorzaken acute of chronische pijn. Deze ontstekingsletsels, vaak te wijten aan een vroegtijdige slijtage van de gewrichten, komen ook voor bij jongeren, bij wie vaak de diagnose ‘tendinitis’ (peesontsteking) wordt gesteld die vaak een ernstigere aandoening verbergt aan de gewrichten van de nekwervels, de knieën of de enkel.

De reumatoloog behandelt deze letsels op tijd om te vermijden dat de ontsteking het bot, het kraakbeen of de spier beschadigt en elke fysieke en sportieve activiteit hindert.
Bij ouderen verminderen vaak voorkomende pijnen, te wijten aan artrose, de voor de gezondheid noodzakelijke fysieke activiteit. Ischias is vaak niet meer dan het gevolg van een beender- of gewrichtsontsteking van de lendenwervels of het heiligbeen.


De raadpleging bij een reumatoloog is bedoeld om een balans te maken van de beender- en gewrichtsaandoeningen om een langetermijnsbehandeling op te stellen die steunt op kinesitherapie, lichaamshygiëne en dieet en eventueel ook de inname van geneesmiddelen.
Bij oudere personen hindert frequent optredende pijn, veroorzaakt door artrose, de fysieke activiteiten die noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid. ‘Ischias’ is vaak niets anders dan het gevolg van schade aan botten of gewrichten van de lumbale en sacrale kolom.
De consultatie met een reumatoloog is erop gericht een balans op te maken van de aandoeningen aan botten en gewrichten met het oog op een behandeling op lange termijn met behulp van kinesitherapie, adviezen inzake levensstijl en dieet evenals eventueel het gebruik van medicijnen.

Adres : 120, Victor Allard Straat, Ukkel B-1180 Brussel.